Een paar maanden geleden heb ik een blogpost geschreven over het ontwerpen van een goede cultuurles. Ik heb jullie toen beloofd dat ik nog meer werkvormen zou bespreken. Dat ga ik nu doen in deze blogpost. Verder zal ik nog een idee bespreken dat de Good Practice Day naar voren kwam: het lezen van boeken over de Chinese cultuur.
In mijn blogpost Cultuurlessen vertelde ik dat je een onderwerp in een cultuurles altijd het best kunt koppelen aan een opdracht voor de leerlingen. Niet alleen omdat je dan kunt kijken of ze hebben opgelet, maar ook omdat de stof die je in de opdracht behandelt beter blijft hangen. Toen ik aan het eind van mijn vervanging aan een paar leerlingen vroeg wat ze de leukste les vonden, antwoordden ze bijna allemaal met een onderwerp waar ik een grote opdracht bij had gegeven. Ik denk dat dat geen toeval is, maar dat ze die onderwerpen vanwege de opdracht het best onthouden hebben.
Tekening
In de blogpost Cultuurlessen had ik het onder andere over het maken van een tekening. Dit kun je gebruiken als samenvatting van de stof, maar bij het onderwerp "Wonen in China" heb ik het gebruikt om te kijken wat de leerlingen al wisten. Ik heb ze een tekening laten maken van een Chinees huis vroeger en nu. Een paar van die tekeningen besprak ik kort voordat ik aan het onderwerp begon, zodat elke leerling een goed beeld voor ogen heeft. Voorbeelden van tekeningen van leerlingen zijn beneden afgebeeld.
Huizen vóór 1900 n.Chr. (volgens leerlingen):
Moderne huizen (volgens leerlingen):
Verslag
Een grotere cultuuropdracht is het maken van een verslag. Bij de opdracht die ik gemaakt heb, geef ik eerst drie cultuurlessen over drie verschillende onderwerpen. De leerlingen kiezen één van deze onderwerpen uit en maken er een verslag bij. In de opdracht hiervoor stuur ik ze een beetje: ik wil dat ze goed nadenken over de verschillen of overeenkomsten van de Chinese cultuur met de Westerse. Vandaar dat ik in mijn opdracht heb gezet dat ik een vergelijking wil zien met een niet-Chinese cultuur. Door de meeste leerlingen wordt deze opdracht goed gemaakt. Het beoordelen van zo'n gedetailleerd uitgewerkte opdracht is heel simpel: je kunt precies aan de leerling vertellen wat hij of zij op de verschillende onderdelen heeft gepresteerd.
Boek over cultuur
Tijdens de Good Practice Day (zie blogpost van vorige week)hebben we het gehad over het lezen van Chinese boeken. Voor veel leerlingen is dit nog te moeilijk en daardoor missen ze de kans met authentiek Chinees cultureel materiaal in aanraking te komen. Het idee werd daarom geopperd om die leerlingen het boek in vertaling te laten lezen. Zo maken ze toch nog kennis met de Chinese cultuur. Mijn cursussen en de periode waarin mijn scholen Chinees aanbieden zijn hier helaas te kort voor. Ik kan niet na 15 lessen verwachten dat de leerlingen een boek hebben gelezen en daar een verslag van gemaakt hebben, of tenminste, niet naast de andere leerstof die op de planning staat.
Toch kies ik er vaak voor om materiaal uit boeken aan mijn leerlingen aan te bieden. Bijvoorbeeld het verhaal waarin Boeddha wordt aangevallen door Mara of over theorieën over het ontstaan van ingebonden voeten. Teksten van ongeveer een A4 zijn vaak al genoeg om een idee te geven over een onderwerp. In de rest van de les kan dit idee dan verder uitgewerkt worden. Het voordeel van een tekst is dat je leerlingen eventueel zelf kunt laten lezen. Ook als je de tekst klassikaal leest, is het toch weer een afwisseling in de les: ik kan het ook zelf vertellen, maar ik vertel al heel veel. Als je de leerlingen de tekst preciezer wil laten lezen, kun je ze ook vragen erbij laten maken.