Tips en trucs

Chinees is een vak waarbij je, zeker in het begin, de leerlingen niet lang zelfstandig aan het werk kan zetten. Je kunt wel steeds korte oefeningen geven, maar vaak zul je toch zelf aan het woord zijn om dingen uit te leggen of voor te doen. Het nadeel hiervan is dat de aandacht soms moeilijk vast te houden is. Ik heb bijvoorbeeld vaak te maken gehad met leerlingen die niet stil kunnen zitten en niet hun mond kunnen houden tijdens de uitleg. Dit gebeurt vooral bij onderbouwklassen. Dit gedrag kan erg storend zijn voor de medeleerlingen. In deze blog een aantal tips en trucs die je kunt uitproberen. Het eerste dat in me opkomt als ik nadenk over hoe ik de aandacht kan vasthouden, is het afwisselen van oefeningen. Als docent moet je proberen niet te lang aan één stuk te praten, maar ook de leerlingen aan het woord te laten, of je kunt klassikaal werk afwisselen door  individueel of groepswerk. Soms is dit echter niet genoeg en moet je andere dingen proberen. Hier beneden geef ik een paar tips die je kunt gebruiken om de aandacht te krijgen of om de aandacht vast te houden.

Aan het begin van de les vraag ik de aandacht door te zeggen "你们好!" De eerste les heb ik ze geleerd dat ze dan "老师好" terug moeten zeggen. Vaak wordt dit netjes gezegd, maar soms doet een deel van de klas niet mee. Het deel van de klas dat nog aan het kletsen was, heeft dan wel in de gaten dat de andere leerlingen al met de les begonnen zijn. Vervolgens zeg ik nog een keer "你们好!" waarna meestal de hele klas reageert. Op deze manier heb ik na twee zinnetjes de aandacht van de hele klas te pakken, waarna ik de les kan beginnen. Doordat de leerlingen ook iets moeten terug zeggen, heb ik meteen in de gaten wie mee doet en wie niet. Ik ben nog geen klas tegengekomen waar dit niet werkt.

Het is fijn om elke keer met een ritueel te beginnen. Dat brengt rust voor jou en voor de leerlingen, omdat je allebei weet wat er gaat komen. Het eerste ritueel in mijn les is dus elkaar begroeten in het Chinees. Het tweede ritueel is het vertellen van het programma voor die les. Dat heb ik al op het bord geschreven en ik vertel kort wat de bedoeling is en wat de leerlingen gaan leren. Doordat het op het bord blijft staan, kunnen de leerlingen tussendoor bekijken waar we zijn en wat er nog komen gaat.

Bij het vertellen van het programma kun je ook weer een trucje toepassen. Je kunt zeggen: “Als we nog tijd over hebben gaan we … doen.” Op de puntjes vul je dan iets in waarvan je weet dat de leerlingen het leuk vinden. Leerlingen zullen elkaar dan vaker aanspreken om goed mee te doen, anders weten ze dat er geen tijd meer over is voor het leuke programma-onderdeel.

Er is nóg een tip die ik jullie wil meegeven. Ik heb pas geleden een keer geprobeerd om de aandacht weer naar me toe te halen door in het Chinees te gaan praten. De leerlingen zaten in groepjes en veel leerlingen waren nog omgedraaid aan het praten. Ik zei in het Chinees dat ik eigenlijk wel verder wilde met de les, maar dat de leerlingen dan eerst stil moeten zijn. Dit deed ik niet hard, maar ik hoefde niet lang te praten voordat leerlingen zich omdraaiden en zich afvroegen wat ik aan het zeggen was. Dit was een brugklas, dus ze verstonden er niets van. Het duurde niet lang voordat het stil werd en ik de aandacht weer had. Toen kon ik rustig vertellen wat we daarna gingen doen.

Als je trouwens de naam van een leerling in je verhaal opneemt, zal die leerling meteen goed luisteren. De leerling van wie ik de naam noemde, dacht dat ik hem in het Chinees een vraag stelde en hij was meteen stil. Ik weet niet of dit blijft werken als je dit vaker doet, maar de eerste keer werkt het prima!

Heb je zelf nog meer tips en trucs? Korte ingrepen die je vaak kunt inzetten? Schrijf dan een reactie!

Hallo mensen van de BCLA mailing list

Woordverwerving: Monoloog