Dit voorjaar heb ik voor het eerst Shanghai bezocht. Bij deze stad had ik een heel ander beeld dan bij de stad die ik al een paar keer heb bezocht: Beijing. Ik vond het verschil tussen deze twee steden inderdaad erg groot. In deze blog heb ik de 10 belangrijkste verschillen op een rijtje gezet.
- Taal Je zou verwachten dat in Shanghai veel Shanghainees wordt gesproken. Tot mijn verbazing ben ik niemand tegen gekomen die Shanghainees spreekt. Ze spreken allemaal de zuidelijke variant van het Mandarijn: zonder de “Beijing-r”.
- Toeristische highlights Het kan zijn dat ik mij hierin vergis, omdat ik langer in Beijing heb gewoond dan in Shanghai. Beijing heeft meer toeristische highlights dan Shanghai. De stad is ouder en is natuurlijk ook de hoofdstad van China. Bovendien kun je vanaf Beijing makkelijk een uitstapje maken naar de Chinese muur en de Ming-tombes.
- Locale bewoners In Shanghai viel het me op dat iedereen oorspronkelijk van buiten de stad komt. Echte Shanghainezen die in Shanghai zijn geboren heb ik niet ontmoet. De mensen komen allemaal van buiten, soms zelfs van de andere kant van China: uit Xinjiang of Harbin.
- Luchtkwaliteit De luchtkwaliteit in Shanghai is veel beter dan die in Beijing. In Beijing maakt iedereen de overweging om een mondkapje te gaan dragen. Ik heb er zelf ook over getwijfeld. In Shanghai is dat probleem niet aan de orde. Ik heb ook geen Chinezen gezien die een mondkapje droegen.
- Spugen In Beijing is het altijd weer wachten op de eerste. Je denkt er niet bij na, maar als je dan de eerste hoort rochelen, dan denk je: “oh ja, dat weet ik nog van de vorige keer.” In Beijing hoor je regelmatig rochelen in de keel en daarna het spugen. In Shanghai heb ik dit geluid gelukkig niet gehoord. Dat maakt Shanghai dan toch weer iets aangenamer dan Beijing, tenzij de mensen in Beijing deze gewoonte in het afgelopen jaar hebben afgeleerd.
- Verkeer In Shanghai zie je net als in Beijing veel taxi’s, bussen, auto’s en scooters. Het verschil is dat het er in Shanghai wel wat minder zijn. Natuurlijk heb ik in beide steden geen ervaring met rijden in de spits, maar in Beijing stond je altijd in de file en in Shanghai een enkele keer.
- Stof Dit hangt een beetje samen met de luchtkwaliteit. In Beijing heb je veel last van stof en zand. Alles is bedekt met een laagje stof, en niet per se omdat er niet is schoongemaakt. Binnen een dag is je vensterbank weer bedekt met een laag stof.
- Leven op straat In Beijing heb ik meer leven op straat gezien: mensen die samen thee drinken of een spelletje doen. In beide steden zijn er plekken waar mensen samenkomen om te zingen of te dansen. In Beijing hebben we een grote groep ouderen in een park zien zingen. Ze hadden ook allemaal hetzelfde zangboek bij zich. In Shanghai waren we getuige van een enorme line-dance groep bij een winkelcentrum. Toch lijken deze activiteiten in Shanghai minder vaak voor te komen dan in Beijing: in Beijing zie je vaak mensen buiten zitten met een bordspel of iets dergelijks.
- Eten Uiteraard is de noord- en zuid-Chinese keuken verschillend. In Beijing krijg je bijvoorbeeld mantou broodjes (馒头)als ontbijt en je kunt natuurlijk niet om de Peking eend (北京烤鸭)heen. In Shanghai vond ik de dumpings met soep (小笼包) en de tangyuan(汤圆) erg geslaagd!
- Afdingen In Beijing moet je bij alles afdingen. En flink. Een leerling van mij kocht vorig jaar al haar souvenirs voor een tiende van de oorspronkelijk gevraagde prijs. Dat wil zeggen dat de winkeliers tien keer zo veel vroegen en er dan nog steeds winst op maken! In Shanghai was ik verbaasd om te merken dat veel artikelen geprijsd zijn en dat de winkeliers beledigd zijn als je gaat afdingen. Ze gaan niet met hun prijs naar beneden.