In China gelooft men al eeuwenlang in het bestaan van hongerige geesten. Als mensen na hun overlijden niet op de juiste manier begraven worden, blijven hun geesten op aarde ronddolen. Deze hongerige geesten zijn kwaadaardig. Als je in water gaat zwemmen waar ooit iemand verdronken is, zal de geest van de verdronken persoon jou naar beneden proberen te trekken. Ook plekken waar verkeersongelukken gebeurd zijn en begraafplaatsen zijn daarom onveilig. Bij mijn laatste bezoek aan China was ik verrast allerlei dingen terug te zien die te maken hebben met dit bijgeloof. In deze blogpost zal ik vertellen welke dingen dat waren en hoe ze te maken hebben met het geloof in kwade geesten.
Als ik een restaurant in loop, let ik meestal op de entree. In een Chinees restaurant zul je nooit rechtdoor het restaurant in kunnen lopen zonder obstakels. Er staat vaak een aquarium, een kapstok of een muur in de weg. Voordat je in het restaurant zelf bent, heb je altijd al een hoek om moeten gaan. Dit is in China ook zo.
Chinezen geloven namelijk dat die kwade geesten alleen maar rechtdoor kunnen lopen. Als ze een aquarium of een muur tegenkomen, botsen ze daar tegen aan en kunnen ze niet verder je restaurant binnen lopen om daar schade aan te richten. Deze inrichting van je restaurant is dus heel belangrijk om een goed draaiende zaak te hebben. Vaak zie je ook dat spiegels gebruikt worden. Kwade geesten zijn bang voor spiegels en zullen dus vluchten als ze er één tegenkomen bij binnenkomst. Nu ik er bij nadenk zijn er overigens veel meer gebouwen waar deze anti-kwade-geesten-inrichting wordt gebruikt, zoals de middelbare school waar wij te gast waren. Als je de poort van de school binnenloopt, kun je heel ver komen, maar er is geen enkel gebouw waar je vanaf de poort in één rechte lijn naar binnen kunt komen. Ik vermoed dat dit ook met die kwade geesten te maken heeft.
Na een paar dagen Beijing viel me nog iets anders op: er zijn veel auto’s met rode linten aan de wieldoppen of aan de zijspiegels. In het begin let je daar niet op, omdat het lijkt alsof er gewoon wat afval tegen het wiel is aangewaaid. Pas nadat ik een aantal auto’s had gezien met rode linten aan de wieldoppen, ging ik hier meer op letten. Veel auto’s in Beijing hebben van deze linten. De kleur rood schrikt kwade geesten af en beschermt op die manier dus tegen verkeersongelukken. Ik vond het grappig om te zien dat sommige automobilisten genoeg denken te hebben aan twee linten op hun voorwielen, maar dat anderen alle wielen en zelfs de achteruitkijkspiegels van linten voorzien (dit laatste was bij een nieuwe, duur uitziende auto).
Het laatste teken van bijgeloof dat ik in deze blogpost wil vertellen, werd mij door de begeleidster van onze groep (Tianyi) verteld. Je weet vast wel dat Chinezen elk jaar een nieuw sterrenbeeld hebben en dat ze daar allemaal eigenschappen aan verbinden. Bovendien is voor Chinezen elk twaalfde levensjaar een speciaal jaar: dan is het het jaar met hetzelfde dier als toen je geboren werd. In dat jaar kunnen er grootse dingen voor jou gebeuren: een nieuwe baan, een huwelijk, een geboorte. Maar, er kan ook veel ongeluk op je pad komen. En dan meer ongeluk dan normaal, omdat het het jaar van “jouw” dier is. Tianyi legde dit uit en vertelde dat het dit jaar het jaar van het paard is, hetzelfde dier als in haar geboortejaar. Dit kan voor haar dus veel geluk of juist veel ongeluk betekenen. Tegen ongeluk had ze zich beschermd: ze liet een rood touwtje rond haar middel zien. Rood is uiteraard de kleur om kwaad af te schrikken. Bovendien was dit touwtje versierd met allerlei stukjes jade ertussen. Deze steen kan je ook beschermen tegen het kwaad. Tianyi vertelde dat ze dit touwtje op de eerste dag van het nieuwe jaar om had gedaan en dat ze het niet meer af zou doen totdat het volgende jaar begonnen was. Op de eerste dag van het nieuwe jaar had ze ook rode sokken en rood ondergoed gedragen en dat probeerde ze dit hele jaar zo veel mogelijk te doen.
Ik wist dat Chinezen nog vaak jaden armbanden dragen met het verhaal dat jade kwade geesten afweert, maar ik wist niet dat dat nog steeds zo’n belangrijke reden was! Ik dacht dat het nu vooral een leuk verhaaltje was bij een mooi sieraad. Nu ik Tianyi heb gezien met haar touwtje om kwade geesten af te schrikken, krijg ik de indruk dat dit bijgeloof toch nog een stuk dieper geworteld zit dan ik dacht.