Tijdens een les zijn er veel dingen waar een docent op moet letten. De studievoortgang van elke leerling, afwisseling in werkvormen, leerlingen moeten feedback krijgen, ze moeten gemotiveerd worden en de leerling moet zich veilig voelen in jouw les. En dan heb ik het nog niet eens over de stof die de docent gaat aanbieden! Vaak heb ik de kreet gehoord: "Je kunt alles in een les nog zo goed doen, maar als je geen orde hebt, heb je daar niks aan." Hoe hou je als docent al deze ballen in de lucht? Hoe kun je op alle bovenstaande dingen letten terwijl je ook de regie strak in handen houdt? In deze blog wil ik het hebben over een paar kleine tips waardoor je kunt zorgen dat het een stukje makkelijker wordt om orde te houden.
Allereerst een heel handige tip: maak zelf een plattegrond voor elke klas. Bepaal na de eerste les welke leerlingen het best niet naast elkaar kunnen zitten en maak op basis daarvan een plattegrond voor het hele semester. Ten eerste kun je dan makkelijker de namen oefenen (dit gebruik ik ook steeds als reden om hen vaste plaatsen te geven), maar ook voor de orde in de klas is dit een heel goede tip. De eerste les, voordat je de plattegrond hebt gemaakt, heb je al snel door wie niet naast elkaar moeten zitten. Als je die uit elkaar zet en tussen wat rustigere leerlingen zet, heb je vaak al een veel rustigere start van je les. Het is niet raar om dit te doen: bij andere vakken gebeurt dit ook. Alleen is het dan de mentor die de plattegrond maakt en die aan alle vakdocenten geeft. Omdat je bij Chinees niet altijd een volledige mentorklas hebt, kun je die plattegrond niet gebruiken. Het is dan helemaal niet vreemd als je een eigen plattegrond maakt.
Verder is het slim om na te denken waar je een snel afgeleide leerling neerzet. Sommige leerlingen worden snel afgeleid door visuele prikkels. Het is dan raadzaam om deze leerling niet naast het raam te zetten. Als een leerling snel reageert op klasgenoten, is het slim om deze leerling vooraan te zetten: dan kan hij of zij de klasgenoten immers niet zien. Ook met dit soort factoren kun je rekening houden bij het maken van een plattegrond. Mocht je merken dat het niet goed gaat met een leerling bij jou in de les, kun je ook met de leerling zelf overleggen. Vaak vertellen ze dan zelf dat ze snel worden afgeleid door een bepaalde klasgenoot en stellen ze zelf een betere plek voor. Dan zou je de plattegrond kunnen aanpassen.
Behalve door medeleerlingen kunnen leerlingen ook worden afgeleid door voorwerpen die ze zien liggen. Tot nu toe had ik daar niet veel aandacht aan besteed, maar als de tafels leeg zijn, hebben de leerlingen ook niets om mee te gaan spelen. Zo kunnen ze beter geconcentreerd blijven bij het maken van een opdracht. "Een opgeruimd huis is een opgeruimde geest" wordt wel eens gezegd, dus waarom geen opgeruimde tafel in het leslokaal? Geodriehoeken, elastiekjes, tablets en dat soort zaken wil ik in het vervolg daarom ook van tafel hebben. Deze horen tijdens een les Chinees in de tas. Tenzij ze natuurlijk voor zichzelf mogen werken. Ik weet een aantal leraren waar leerlingen hun tas op tafel mogen houden. Dat wil ik sowieso niet, omdat ik de leerling dan minder goed kan zien. Maar ik wil nu verder gaan dan dat en alleen spullen van Chinees op tafel zien. Mijn voornemen is dan ook nog eens om geen losse stencils meer uit te delen, want dit zorgt ook weer voor allerlei losse spullen op tafel, waardoor de orde weer ver te zoeken is en leerlingen weer eerder afgeleid zijn.
Afbeelding gemaakt door Nemo, te vinden op: http://pixabay.com/en/school-student-education-outline-30280/
In deze blog geef ik een paar tips waardoor de rust in het lokaal makkelijker te realiseren is. Er zijn er nog veel meer, maar deze zijn in elk geval makkelijk en zonder veel moeite toe te passen. Mocht je moeite hebben met orde houden, is het boek Lessen in orde van Peter Teitler in ieder geval een goede aanrader.
Heb je nog meer tips die heel eenvoudig zijn toe te passen, maar wel een positief effect hebben op de orde in de les? Laat het me dan weten, dan kan ik het lijstje uitbreiden.