Handige sites

Er zijn veel sites te vinden op internet die het lesgeven in Chinees kunnen vergemakkelijken. Sommige van deze gebruik ik heel regelmatig, die zal ik hierbeneden beschrijven. Deze blogpost is niet alleen handig voor docenten Chinees, maar ook voor de leerlingen. Er zitten namelijk ook sites bij met woordenboeken en functies waarmee je klanken kunt laten uitspreken. Ik maak zelf vaak gebruik van deze sites. Als je zelf nog andere handige tips heb, schrijf dan een reactie! Google Translate (translate.google.com) werkt meestal voor losse woorden. De site vertaalt via het Engels, dus af en toe kloppen de vertalingen niet. Let er dus op dat je ook altijd weer terug vertaalt van het Chinees naar het Nederlands of Engels om fouten te voorkomen. Ik heb bijvoorbeeld een keer geprobeerd "dobbelsteen" te vertalen naar het Chinees en toen kreeg ik het karakter 死 dat "sterven" betekent ("dobbelsteen" wordt "die" in het Engels). Erg onhandig als je dat niet in de gaten hebt!

Deze site is wel handig voor de uitspraak: elk woord kun je laten uitspreken. Die uitspraak klopt. Dat is makkelijk als er geen leraar in de buurt is om het voor te zeggen!

mdbg.net vind ik zelf heel prettig, voor vertalingen Chinees - Engels en voor Engels - Chinees. Je kunt ook zelf karakters tekenen. Ook op deze site kun je de uitspraak horen.

Als je een Apple laptop, IPad of IPhone hebt, zijn er verschillende apps die je kunt downloaden als woordenboek. DianHua Dictionary heb ik uitgeprobeerd en die vind ik goed werken. Op deze apparaten kun je ook karakters invoeren met een trackpad. Dit kun je instellen bij de invoeropties. Als je dan de juiste streepjesvolgorde aanhoudt, herkent hij eigenlijk alle karakters. Ik kan hier heel snel karakters mee typen!

Om woordenlijsten te maken, gebruik ik vaak de Chinese to Pinyin converter. Karakters typen gaat bij mij veel sneller dan pinyin, dus als ik beide wil hebben, typ ik zelf de karakters, plak ze in de converter en plak dan het pinyin achter de karakters. Over deze site en het invoeren van pinyin heb ik in mijn blog van 4 september al meer geschreven.

Verder staan er erg veel nuttige tools op mandarintools.com en kun je voor een Engels - Chinees en Chinees - Engels woordenboek ook terecht op nciku.com.

Nogmaals, heb je zelf nog handige sites die je kunt gebruiken bij het lesgeven of het leren van Chinees, zet deze dan in een reactie op deze blog!

Chinees gebruiken in de les

Woordverwerving: woordenslang